Loading

29 Ekim 2011 Cumartesi

Medieval Total War 2'de ekonomi

M2TW oyununda ekonomi normal olarak en önemli etkendir. Paranız olmadan ne asker yapıp şehir alabilirsiniz, ne bina yapabilirsiniz, ne de düşmanlarınıza karşı koyabilirsiniz. O yüzden size bu rehberi hazırlamakta fayda gördüm.


Trade Rights: Trade Rights yani ticari ayrıcalıklar oyundaki en masrafsız gelir kaynağıdır diyebiliriz. Bir diplomat ile tüm dünya ülkelerini dolaşabilir ve ülkelerle ticaret anlaşmaları yapabilirsiniz. Bu size iyi bir gelir sağlayacaktır bundan emin olun. Ticaret ağını ne kadar genişletirseniz o kadar kârlı çıkacaksınız.
Road (Yol): Aslında yolun işlevi oldukça geniştir. Zira sadece ekonomi değil askeriye ve ulaşımda da büyük önem arz ediyor. Ancak yollarınız ne kadar gelişmiş olursa o kadar iyidir. Öncelikle yollara önem verin. Ancak bunu abartmayın yani ilk zamanlarda sadece toprak yol yeterli olur. Daha sonra paranız varsa geliştirirsiniz.
Market: Geldik marketlere, marketler bu oyunda önem arz ediyor. Öncelikle Mercant çıkartmak için marketiniz olması lazım. Daha sonra marketler ticarete de etki ediyor ve Mercant birimleri için iyi gelir kaynakları bulursanız çok büyük gelirler elde edersiniz. Özellikle Amerika keşfedildikten sonra oraya 3-5 tane mercant yollarsanız emin olun ki kasanız hiç olmadığı kadar dolar.
Tarla: Oyunda en çok merak edilen faktör bu galiba. Oyunda önünüze geldiği yerlerde önünüze geldiği kadar tarla geliştiriyorsunuz. Ancak tarla geliştirmede dikkat etmeniz gereken husurlar vardır. Tarla her yerde aşırı geliştirilmemelidir. Peki nerelerde geliştireceğiz? Verimli topraklarda yani çöllerde fazla tarla yapmak pek işe yaramaz, az sayıda tarla yapacaksınız. Ayrıca kalelerde daha çok önem vereceksiniz tarla yapımına.
Liman: Liman da önemli bir faktördür. Denizlerde limanlarınız varsa ticaret çok rahatlar. Bu da ekonominize büyük katkılar sağlayabilir. Mesela Karadeniz'in etrafını tamamen ele geçirerek bir Türk gölü haline getirirseniz, büyük paralar kazanabilirsiniz. Yada Kuzey ve Doğu Akdeniz sahillerini (Türkiyenin Akdeniz bölgesi ve Antakya'dan Kudüs'e kadar olan yerler) liman kentleri yaparak çok büyük gelirler elde edebilirsiniz.
Vergiler: Oyundaki en masrafsız gelir kaynağı diyecektim ancak, değil. Çünkü bir şehirin güvenliği için o şehirde asker bulundurmanız lazım. Yani küçük bir miktar upkeep gidiyor. Ancak vegiler çok büyük bir gelir. Şehirlerinizdeki insan mavi olana kadar vergileri arttırın. Yani mavi olursa bir kademe düşürüp sarıya çıkartın. Sonra öyle kalsın, yani insan suratı mavi olmadıkça sorun yok sarı olabilir. Ayrıca kalelerdeki vergi miktarını siz ayarlayamazsınız.
Madencilik: Madencilikde gerçekten iyi bir gelir sağlıyor, ancak heryerde değil. Mesela bir şehirde +300 veriyorsa diğerinde +100 verebilir. Bu maden kuracağınız zaman bina istatistiklerinde size gösterilmiş. Ancak madenler genellikle 5-7 tur arası masraflarını çıkartıyor yani madenleri mutlaka yapın bir zararınız olmaz.

Medieval total war 2 hileleri